Joost van Hezik

Joost van Hezik

Joost van Hezik studeerde in 2010 af aan de Regie opleiding Theater (AHK) met de voorstelling “Kliché”, over de ambivalente houding van hemzelf en zijn generatie genoten ten opzichte van idealisme.

Joost: “Ik denk dat veel dingen hun betekenis verliezen door de manier hoe ze ons voorgeschoteld worden. En het gevolg daarvan is een geestelijke leegte die gevuld moet worden. Maar met wat? Wat is er eigenlijk nog waar? En waar kan ik nog in geloven? Dat vind ik zelf de moeilijkste vraag. ”

Al in 2009 regisseerde Joost bij Circus Treurdier de voorstelling “Koenijn = Koning”. Pas in 2012 kwam hier een vervolg op tijdens de Oerol editie van Het Eeuwige Nachtcafe IV. Daarna werd Joost naast Thomas Spijkerman Co-artistiek leider van Circus Treurdier. Hierna volgde de regie van Het Eeuwige Nachtcafe V – Het Volk Het Land Uit! en nummer VI – Kerst met Kaak.

Joost “Circus Treurdier is voor mij een bron van inspiratie. Samenwerken vanuit de rol van regisseur met andere makers die ik zelf heel interessant vind is een manier van werken die me scherp maakt en open tegelijk.”

Sinds zijn afstuderen werkt Joost hij bij onder andere de Toneelschuur en maakte daar in 2011 zijn debuut in de kleine zaal met Na het Einde (Dennis Kelly): Twee jonge mensen in een bunker nadat de bom is gevallen. Daarop volgde “Solness”, de Ibsen bewerking van Rik van den Bos : een koortsdroom in een verscheurde werkelijkheid over een babyboomer met berouw. Afgelopen seizoen begon hij op Oerol zijn vierluik over de revolutie met de veel geprezen voorstelling Dantons Dood

In 2011 maakte hij voor Stichting Nieuwe Helden de voorstelling “Botter”, een voorstelling aan boord van een varend zeilschip over vaders en zonen en de vergankelijkheid. Daarnaast maakte hij in 2011 de voorstelling “Smells like Tahrir Spirit” , een productie van Het Lab en DOX voor het Yo opera festival over de revolutie in Egypte. Hiervoor interviewde hij jonge Egyptenaren die op hun eigen manier in de revolutie meestreden en verwerkte hij hun teksten voor een muziektheater voorstelling voor jongeren. Vorig jaar september maakte hij de voorstelling “Catshuis – 47 dagen eerlijke ellende” van Timen Jan Veenstra in De Balie, een politiek radicale voorstelling over de Catshuisonderhandelingen.

Naast theater is film en televisie een grote maken een grote ambitie. Na enkele kleinschalige projecten is Joost nu bezig met de voorbereidingen van een mogelijke telefilm, in samenwerking met producent en oude rot in het vak Anton Smit.

Naast zijn werk als regisseur werkt hij als freelance schrijver en spelcoach voor FuWorks, maakt hij promotiefilms voor theatervoorstellingen en begeleidt hij leerlingen op de Amsterdamse Toneel en Kleinkunst Academie.