WIE ZIJN WIJ?

Circus Treurdier is een Amsterdams makerscollectief, dat naast muziektheater ook televisie- en filmproducties maakt. Het gezelschap staat voor absurd, filosofisch en muzikaal theater (of film) met een maatschappijkritische ondertoon en een flinke dosis (bittere) humor.

Sinds de oprichting in 2008 heeft Circus Treurdier naam weten te maken met eigenzinnige muziektheaterproducties, waarbij nieuw geschreven tekst en muziek de basis vormen. Vanaf 2014 heeft Circus Treurdier haar werkveld uitgebreid naar het medium van film en televisie, met o.a. de VPRO-serie TreurTeeVee.

Circus Treurdier is geen circus.
(De ‘treurdieren’ zijn ook geen echte dieren, zoals paarden of leeuwen of olifanten etc.)

Sinds 2018 bestaat de artistieke kern van het gezelschap uit de volgende vijf makers: Jan-Paul Buijs (schrijver/speler), Ellen Parren (schrijver/speler), Peter van Rooijen (schrijver/speler), Janne Sterke (scenografie) en Joost van Hezik (regie).
De dagelijkse leiding wordt gevormd door Jan-Paul Buijs (artistieke leiding), Joost van Hezik (co-artistiek leider) en Tamara Keasberry (zakelijke leiding). Lonneke van Eden is verantwoordelijk voor de PR & Marketing.
Het bestuur van de stichting bestaat uit Bram de Jaeger (voorzitter), Jacobine van der Vloed (penningmeester), David Lucieer (secretaris), Anne Houwing en Ria Marks.

BEKNOPTE GESCHIEDENIS

Circus Treurdier is in 2008 op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie opgericht door Thomas Spijkerman als een plek waar jonge muziektheatermakers hun krachten konden bundelen.

Vanuit verschillende samenwerkingen vormde zich een collectief bestaande uit theatermakers, acteurs, muzikanten en vormgevers waarmee gezocht werd naar een nieuw idioom. De kruisbestuiving tussen verschillende genres (toneel, kleinkunst en popmuziek) en het overbruggen van de kloof tussen populaire kunst en ‘hoge’ kunst vormden hierbij een rode draad. Onder leiding van Thomas Spijkerman groeide Circus Treurdier uit tot een ambitieuze organisatie, waarbij autonomie en ondernemerschap hoog in het vaandel staan.

In de beginjaren wist Circus Treurdier zichzelf op de kaart te zetten met innovatieve locatieprojecten als Het Eeuwige Nachtcafé, een reeks montagevoorstellingen in een nachtclubsetting, of De Circus Treurdier Nachtmis, een seculier samenzijn op kerstavond waarbij een theaterzaal tot een ‘Treurdieriaanse Kerk’ werd omgedoopt.

Sinds 2014 hebben wij ons werkveld uitgebreid naar het medium van film en televisie, door bij de VPRO en in samenwerking met producent Pupkin onze serie TreurTeeVee te ontwikkelen. Dankzij crowdfunding (en veel gratis arbeid) kwamen in 2014 twee pilot-afleveringen tot stand, waarvan er eentje in de kweekvijver 3-LAB te zien was. Het eerste seizoen van TreurTeeVee kwam in 2017 op NPO3, in 2019 volgde een tweede seizoen. In 2017 ging onze eerste korte film De Begrafenis van de Verlegen Mens in première op het Nederlands Filmfestival.

In de loop der jaren heeft Circus Treurdier met haar eigenzinnige producties een plek veroverd binnen het theaterlandschap en in de televisiewereld. Het gezelschap kreeg bovendien een aantal nominaties voor prijzen. De scenario’s van het eerste seizoen TreurTeeVee werden genomineerd voor zowel de Zilveren Krulstaart als de Kees Holierhoek Scenarioprijs. Het tweede seizoen werd genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Televisiedrama.

Voor onze artistieke prestaties, innovatieve manieren van ondernemerschap en ‘community building’ werd het gezelschap in 2017 genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie stimuleringsprijs.

Circus Treurdier heeft een levendige en betrokken achterban in de vorm van onze Traandeelhouders (onze community van maandelijkse donateurs). Deze groep trouwe fans vormt een vaste waarde voor het gezelschap. De financiële steun van onze Traandeelhouders is de basis waarop Circus Treurdier kan blijven bestaan.

Word ook Traandeelhouder en steun Circus Treurdier!

De Treurdieren

Jan-Paul Buijs

Jan-Paul Buijs

maker, speler, artistieke kern

Joost van Hezik

Joost van Hezik

regisseur, artistieke kern

Ellen Parren

Ellen Parren

maker, speler, artistieke kern

Peter van Rooijen

Peter van Rooijen

maker, speler, artistieke kern

Janne Sterke

Janne Sterke

decor- en kostuumontwerper, artistieke kern

Tamara Keasberry

zakelijk leider

Lonneke van Eden

PR & marketing