Wie zijn wij

Circus Treurdier is een muziektheatergezelschap uit Amsterdam bestaande uit muziektheatermakers die onder de tent van Circus Treurdier hun krachten bundelen.
Het gezelschap staat voor vervreemdend en melancholisch muziektheater, met een groot gevoel voor ironische humor.
We zoeken in ons werk altijd een kruisbestuiving tussen toneel, kleinkunst en popmuziek en proberen hierbij het gat te dichten tussen de hoge en populaire kunst. Circus Treurdier ontwikkelt en produceert

haar eigen theater-, muziek-, en filmproducties en in de afgelopen jaren heeft het gezelschap onder andere furore gemaakt met concepten als: Het Eeuwige Nachtcafé, De Circus Treurdier Nachtmis en Iedereen te Koop. Ook heeft Circus Treurdier, met medewerking van Pupkin Film en de VPRO een eigen televisieserie gemaakt getiteld: “TreurTeeVee”.

Ontstaan

Circus Treurdier is in 2008 op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie opgericht door Thomas Spijkerman vanuit twee ambities: enerzijds het bundelen van artistieke krachten die zich bezighouden met het spanningsveld tussen amusementskunst en autonome kunst en anderzijds het ontwikkelen van een organisatie die zich op een ondernemende, proactieve en creatieve manier richt op het zoeken naar innovatieve financieringsmethoden en het vinden van een betrokken publiek voor de artistieke projecten die door de makers van Circus Treurdier bedacht worden.
Inmiddels is Circus Treurdier bijna zes jaar verder en is zij uitgegroeid tot een herkenbaar creatief bedrijf binnen de culturele sector: wij ontwikkelen onze eigen producties, staan bekend om onze ondernemingsdrift en onze hoge mate van autonomie. We hebben een levendige en betrokken achterban en hebben in de afgelopen jaren een relatief groot publiek weten te bedienen.

Missie

Iedere dag werken meerdere mensen aan de ontwikkeling van het gezelschap en dat doen zij met enorme gedrevenheid en noodzaak. De uitdagingen zijn, zeker in deze tijd, groot, maar Circus Treurdier vliegt deze uitdagingen met visie en positivisme aan en heeft bewezen dit om te kunnen zetten in gevulde zalen, een bovengemiddeld percentage eigen inkomsten en een hoge artistieke kwaliteit. Onafhankelijkheid, artistieke kwaliteit, creatief ondernemerschap en het creëren van draagvlak binnen de samenleving voor Circus Treurdier (en de kunsten in het algemeen) zijn zodoende de belangrijkste onderdelen van de missie van Circus Treurdier.
We hopen in de komende jaren verder uit te groeien tot een florerend, creatief en toonaangevend gezelschap binnen de culturele sector en hopen hierbij een groeiend publiek aan ons te binden die we in aanraking kunnen brengen met onze “Treurdieriaanse” kijk op de wereld.

 

De Treurdieren

Joost van Hezik

Joost van Hezik

co-artistiek leider, regisseur, artistieke kern

Ellen Parren

Ellen Parren

maker, speler, artistieke kern

Jan-Paul Buijs

Jan-Paul Buijs

maker, speler, artistieke kern

Peter van Rooijen

Peter van Rooijen

maker, speler, artistieke kern

Janne Sterke

Janne Sterke

decor- en kostuumontwerper, artistieke kern

Joost de Haas

Joost de Haas

grafisch vormgever

Frank van Kasteren

Frank van Kasteren

muzikant

Tom Bakker

filmmaker

Emile Zeldenrust

website- en nieuwsbriefbouwer

Nadin Topal

productie

Fokke Baarssen

filmmaker